picture

ΕΚΕΦΕ "Δ" - ΕΠΕΡ
Η λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» - ΕΚΕΦΕ «Δ» - ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ‘50 ως ανεξάρτητη δημόσια υπηρεσία με την επωνυμία Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ». Το 1985 πήρε τη σημερινή του επωνυμία και έγινε αυτοδιοικούμενο ΝΠΔΔ, υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης. Το ΕΚΕΦΕ «Δ» βρίσκεται στην Αγία Παρασκευή Αττικής, σε μια έκταση 600.000 τ.μ με κτηριακή επιφάνεια 40.000 τ.μ..
Αποστολή του κέντρου
Το έργο που επιτελείται στον «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ» είναι πολυσχιδές και επικεντρωμένο στην προώθηση των θετικών επιστημών. Η κύρια αποστολή του εντοπίζεται στη:
•Βασική και εφαρμοσμένη έρευνα υψηλού επιπέδου: ΑΡΙΣΤΕΙΑ.
•Δημιουργία τεχνογνωσίας, που οδηγεί στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας.
•Εκπαίδευση νέων επιστημόνων, σε προηγμένες τεχνολογίες και ερευνητικούς τομείς.

Το ΕΠΕΡ ανήκει στο Ινστιτούτο Πυρηνικής Τεχνολογίας και Ακτινοπροστασίας (ΙΠΤ-Α) του ΕΚΕΦΕ «Δ». Το ΕΠΕΡ διαθέτει 20-ετή εμπειρία στην παραγωγή επιστημονικής γνώσης και καινοτόμων εργαλείων στα πεδία του Περιβάλλοντος και της Ενέργειας. Το μόνιμο προσωπικό του ΕΠΕΡ αποτελείται από περισσότερους από 15 ερευνητές, ειδικευμένους επιστήμονες και τεχνικούς. Επίσης περιλαμβάνει συνεργαζόμενους ερευνητές, επιστημονικούς συνεργάτες και διδακτορικούς υποτρόφους. Το Εργαστήριο είναι εξοπλισμένο με σύγχρονες πειραματικές και υπολογιστικές διατάξεις και πραγματοποιεί έρευνα και ανάπτυξη στις περιοχές ατμοσφαιρικών διεργασιών, ποιότητας αέρα, περιβαλλοντικών επιπτώσεων και χαρακτηρισμό υλικών για χρήση σε περιβαλλοντικές και ενεργειακές τεχνολογίες. Σε θέματα που σχετίζονται με την παρούσα πρόταση το ΕΠΕΡ δραστηριοποιείται στην προγνωστική και διαγνωστική μετεωρολογία, στη προσομοίωση της κλιματικής αλλαγής, στην επίδραση της ανθρωπογενούς και βιογενούς ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην παγκόσμια μεταβολή της θερμοκρασίας και την αστική ρύπανση.

picture

ΕΙΧΗΜΥΘ/ΙΤΕ
Το Ερευνητικό Ινστιτούτο Χημικής Μηχανικής και Χημικών Διεργασιών Υψηλής Θερμοκρασίας (ΕΙΧΗΜΥΘ) ιδρύθηκε στην Πάτρα το 1984. Το 1987 ιδρύθηκε το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ITE) το οποίο προήλθε από την συνένωση επτά ερευνητικών Περιφερειακών Ινστιτούτων ένα εκ των οποίων ήταν και το ΕΙΧΗΜΥΘ.
Τα στελέχη και οι συνεργάτες του ΕΙΧΗΜΥΘ/ΙΤΕ ξεπερνούν τους 150. Στα στελέχη περιλαμβάνονται οι οργανικοί ερευνητές, τα στελέχη των διοικητικών και των τεχνικών υπηρεσιών, ενώ στους συνεργάτες συμπεριλαμβάνονται τα συνεργαζόμενα μέλη ΔΕΠ (σμΔΕΠ) από διάφορα Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών, οι μεταδιδακτορικοί συνεργάτες και οι μεταπτυχιακοί υπότροφοι. Το ΕΙΧΗΜΥΘ/ΙΤΕ στεγάζει όλες τις ερευνητικές του δραστηριότητες (εργαστηριακές και γραφειακές εγκαταστάσεις, αίθουσα σεμιναρίων κλπ.) σε ιδιόκτητα κτίρια έκτασης 6000 τ.μ.
Επίσης, το Ινστιτούτο διαθέτει εκτός των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών, βιβλιοθήκη με σημαντικό αριθμό έντυπων και ηλεκτρονικών συνδρομών, ηλεκτροτεχνείο για εξειδικευμένες κατασκευές, και μηχανουργείο με άριστες δυνατότητες κατασκευής εξειδικευμένων συσκευών και πειραματικών διατάξεων.

Τέλος, το ΕΙΧΗΜΥΘ/ΙΤΕ
•διεξάγει βασική, εφαρμοσμένη, και τεχνολογική έρευνα σε μια ποικιλία πεδίων και παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες στη βιομηχανία.
•διεκπεραιώνει σημαντικό αριθμό έργων Ε&Α σε συνεργασία με δεκάδες βιομηχανικές επιχειρήσεις, πανεπιστήμια, καθώς και ερευνητικούς οργανισμούς (ΑΕΙ και ΕΙ) από την Ελλάδα, την ΕΕ, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία κ.λπ. Αυτά τα έργα χρηματοδοτούνται από εθνικά και ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα, καθώς και κατευθείαν από βιομηχανικές επιχειρήσεις.
•καλλιεργεί τη διεξαγωγή βασικής και τεχνολογικής έρευνας σε περιοχές αιχμής, η οποία επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες ανάγκες και προβλήματα της βιομηχανίας και του περιβάλλοντος.

picture

ΑΝΚΟ
Ιδρύθηκε το 1985 (Ν.1416/84) με τον τίτλο ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΟΖΑΝΗΣ - ΑΝΚΟ ΑΕ ως αποτέλεσμα της σύγκλισης ενός ώριμου προβληματισμού όσον αφορά την ολοκληρωμένη τοπική ανάπτυξη και τις ανάγκες δημιουργίας ενός νέου πρωτοποριακού πλαισίου, το οποίο εκφράζει και συμπυκνώνει την αντίληψη για την αναδιανομή των ρόλων μέσα στο κύκλωμα παραγωγής και την ανάδειξη νέων παραγωγικών δυνάμεων. Δημιουργήθηκε για να υπάρχει ο επιστημονικός φορέας που υπεύθυνα και συστηματικά θα διερευνά, θα μελετά τις ποικίλες αναπτυξιακές δυνατότητες και θα συντονίζει τις διάχυτες προσπάθειες για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας. Μετά από την πετυχημένη πορεία της, η εταιρεία το 1991 μετατρέπεται σε ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ για την ορθολογική αξιοποίηση των φυσικών πόρων της ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ και το 2006 σε ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α.Ε. - Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.ΤΑ. με διακριτικό τίτλο ΑΝΚΟ Α.Ε., μέσα από δραστηριότητες και ενέργειες που συμβάλλουν στη δημιουργία πρωτοβουλιών, προγραμμάτων και συνεργασιών και αναδεικνύουν τα συγκεκριμένα πλεονεκτήματα της ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.

Σκοπός της εταιρείας είναι η σχεδίαση, η στήριξη και η συμμετοχή στην ολοκληρωμένη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Η εκπλήρωση της αποστολής γίνεται μέσα από την:
•Εκπόνηση χωροταξικών – πολεοδομικών μελετών, μελετών υλοποίησης αναπτυξιακών - επιχειρησιακών προγραμμάτων και μελετών στρατηγικού σχεδιασμού.
•Εκπόνηση μελετών τεχνικών έργων και επίβλεψη - διοίκηση κατασκευής σημαντικών αναπτυξιακών τεχνικών έργων. •Υλοποίηση προγραμμάτων ανάπτυξης στον τουρισμό, γεωργία, βιομηχανία - βιοτεχνία, περιβάλλον, υπηρεσίες και άλλους τομείς ανάπτυξης.
•Υλοποίηση προγραμμάτων συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης για την απόκτηση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.
•Στήριξη της αποτελεσματικής λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Συνεταιριστικών οργανώσεων και των άλλων συλλογικών - κοινωνικών φορέων.
•Στήριξη των επιχειρηματιών, με εστίαση σε πρωτοβουλίες περιφερειακού επιπέδου.
•Ανάληψη ή υποβοήθηση επενδυτικών πρωτοβουλιών για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων της Δυτικής Μακεδονίας.
•Παροχή συμβουλών σε ιδιώτες, ενώσεις, συλλογικούς φορείς, επιχειρήσεις, μέσω έρευνας και πληροφόρησης.

picture

ΑΔΕΠ Α.Ε.
Τον Νοέμβριο του 1993 ο Δήμος Πατρέων συνέστησε την «Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Πάτρας - ΑΔΕΠ». Από την 1η Ιανουαρίου 2008, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, οι Δήμοι που επιθυμούν να λειτουργήσουν δημοτικές επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να δημιουργήσουν ειδικού τύπου εταιρείες όπως περιγράφεται από το νόμο. Εξαιτίας αυτής της νομοθεσίας η ΑΔΕΠ διασπάστηκε το 2008 στην Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πατρών (ΚΔΕΠ) και την Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Πατρών (Α.Δ.Ε.Π. Α.Ε.).
Το Τμήμα Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης της ΑΔΕΠ Α.Ε. δημιουργήθηκε το 2008 και αποτελεί συνέχεια του αντίστοιχου τμήματος της ΑΔΕΠ που λειτούργησε από το 1993 μέχρι το 2008.

Βασικοί στόχοι των περιβαλλοντικών δράσεων του Τμήματος αποτελούν:
• Η προστασία και βελτίωση του αστικού φυσικού περιβάλλοντος
• Η συµβολή στη βιώσιμη διακυβέρνηση των αστικών περιοχών
• Η προώθηση της ισότητας, της κοινωνικής ένταξης και της αναζωογόνησης των υποβαθμισμένων αστικών ζωνών
• Η βελτίωση της οικο-αποδοτικότητας στη διαχείριση των φυσικών πόρων.
• Η προστασία της δημόσιας υγείας από τους κινδύνους που εγκυμονεί η υποβάθμιση του
• Η ενδυνάμωση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής μεταβολής

picture

ΣΠΤ
τις 5 Οκτωβρίου του 2003 μια ομάδα κατοίκων της Τήλου, επιστημόνων, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, Πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων και Οργανισμών καθώς και διεθνών περιβαλλοντικών οργανώσεων, συναντήθηκαν στην Τήλο με σκοπό να ιδρύσουν ένα μη κερδοσκοπικό Σωματείο με την επωνυμία «Πάρκο Τήλου». Στις 5 Ιουλίου 2004, το πρωτοδικείο Ρόδου εξέδωσε απόφαση με την οποία νομιμοποίησε το Σωματείο και επικύρωσε το καταστατικό του.

Στόχοι του φορέα αυτού μεταξύ άλλων είναι i) η διατήρηση και προστασία όλων των συνιστωσών και αξιών του φυσικού περιβάλλοντος στη χερσαία και θαλάσσια περιοχή του νησιωτικού συμπλέγματος της Τήλου ii) η διενέργεια όλων των αναγκαίων πράξεων διαχείρισης για τη διατήρηση και προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και του τοπίου του νησιωτικού συμπλέγματος της Τήλου iii) η ενημέρωση, πληροφόρηση, ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των κατοίκων, συλλογικών φορέων, επισκεπτών και γενικότερα των χρηστών της χερσαίας και θαλάσσιας περιοχής του νησιωτικού συμπλέγματος της Τήλου iv) την επιστημονική έρευνα και μελέτη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος του νησιωτικού συμπλέγματος της Τήλου v) την προβολή και ανάδειξη των αξιών και του φυσικού πλούτου της χερσαίας και θαλάσσιας περιοχής του νησιωτικού συμπλέγματος της Τήλου για την προστασία του vi)  την περιβαλλοντική ενημέρωση και εκπαίδευση όλων γενικά των χρηστών της χερσαίας και θαλάσσιας περιοχής του νησιωτικού συμπλέγματος της Τήλου vii) την επίτευξη αειφόρου ανάπτυξης στη νήσο Τήλο με προστασία του περιβάλλοντος, διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη viii) τη δημιουργία εκπαιδευτικού οργανισμού με την επωνυμία «Κέντρο Αιγαίου για Περιβαλλοντικές Σπουδές» (Aegean Center for Environmental Studies) για την εκπαίδευση στελεχών διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και γενικότερα για την παροχή γνώσεων γύρω από την προστασία του περιβάλλοντος.

Υπ. Συντονισμού

Ονομα/νυμο: Δ. Βλαχογιάννη
Φορέας: ΕΚΕΦΕ "Δ"
Τηλέφωνο: 210-650-3417
Email: mandy@ipta.demokritos.gr
Διεύθυνση: Πατριάρχου Γρηγορίου και Νεαπόλεως,153-10 Αγία Παρασκευή, Αττικής

Επιστημονικός Υπ.

Ονομ/νυμο: Σπ. Πανδής
Φορέας: ΙΤΕ/ΕΙΧΗΜΥΘ
Τηλέφωνο: 2610-969-510
Email: spyros@chemeng.upatras.gr
Διεύθυνση: Οδός Σταδίου, Πλατάνι, Τ.Θ. 1414, 26504 Πάτρα